Επειδή πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, παρακάτω θα σας δώσω τρόπους έτσι ώστε να κατοχυρώσετε προτού δημοσιεύσετε τα κομμάτια της ψυχής σας, για να μη γίνουν αντικείμενο υποκλοπής από επιτήδειους και δήθεν.
1ος και πιο ασφαλής τρόπος
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Πολύ απλά μεταβείτε σε ένα συμβολαιογράφο ή δικηγόρο με όλο το έργο σας και κατοχυρώστε το με συμβολαιογραφική πράξη. Βέβαια είναι ένας τρόπος που κοστίζει ακριβά διότι η κατοχύρωση χρεώνεται ανά σελίδα αλλά αποτελεί τον πλέον ασφαλή τρόπο και σας παρέχει κάθε νόμιμο δικαίωμα σε περίπτωση δικαστικής διένεξης.
2ος και πιο οικονομικός τρόπος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
Ο σχεδόν ανέξοδος τρόπος είναι αυτός της κατάθεσης του φακέλου στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ως συστημένη επιστολή. Πάνω όμως, στον φάκελο θα γράψετε σαν όνομα αποστολέα και παραλήπτη το όνομά σας και φυσικά την διεύθυνσή σας αναφέροντας σαν ένδειξη παραλήπτη "προς πνευματική κατοχύρωση ιδιοκτησίας".
α) Τα έργα σας καλό θα είναι να είναι δακτυλογραφημένα σε Η/Υ και εκτυπωμένα εις διπλούν προκειμένου το ένα σετ να χρησιμοποιηθεί για την κατοχύρωση και το άλλο για προσωπική σας χρήση.
β) Μαζί με την δακτυλογράφηση του έργου σας, ετοιμάστε και εκτυπώστε επίσης ένα έγγραφο το οποίο θα έχει συνοδευτικό χαρακτήρα στο έργο σας και το οποίο θα παρουσιάζει συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του έργου σας. Σε αυτό μην ξεχάσετε να γράψετε σε ποιόν ανήκει το έργο (δηλαδή το όνομά σας αν είναι δικό σας) και φυσικά να το υπογράψετε.
γ) Έργο και συνοδευτικό έγγραφο τα τοποθετείτε ίσια (ατσαλάκωτα) σε φάκελλο που να τα χωρά με άνεση και αυτόν τον φάκελλο τον κλείνετε.
Τώρα ολοκληρώσατε την προεργασία σας πριν την ολοκλήρωση της πνευματικής κατοχύρωσης.
Ο φάκελλος θα παραδοθεί στον ταχυδρομικό υπάλληλο, θα μπουν τα αναγκαία γραμματόσημα, εσείς θα παραλάβετε την απόδειξη αποστολής συστημένου την οποία δεν θα χάσετε ποτέ και θα περιμένετε απλά μερικές ημέρες μέχρι ο ταχυδρόμος της γειτονιάς σας θα σας χτυπήσει την πόρτα και θα σας ζητήσει να υπογράψετε την παραλαβή του φακέλλου σας στο οποίο θα έχει μπεί σφραγίδα ταχυδρομείου με την ημερομηνία επάνω να είναι η επίσημη ημερομηνία πνευματικής κατοχύρωσης.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο φάκελλος θα παραμείνει μονίμως κλειστός έως ότου χρειαστεί να ανοίξει μέσα σε δικαστική αίθουσα και μόνο με δικαστική εντολή!
3ος και πιο επίσημος τρόπος
ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΕΠΙ
Ένας ακόμα τρόπος που κατοχυρώνει τα έργα σας είναι η ΑΕΠΙ. Τι εστί ΑΕΠΙ; Η ΑΕΠΙ είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων. Εκπροσωπεί πνευματικούς δημιουργούς (συνθέτες, στιχουργούς κτλ.) και δικαιούχους μουσικών έργων.
Στο συγκεκριμένο τρόπο μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.aepi.gr όπου υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες κατοχύρωσης.
4ος και ελάχιστα ασφαλής τρόπος
ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΎΡΩΣΗΣ
Υπάρχουν αρκετοί διαδικτυακοί ιστότοποι και ειδικά στο εξωτερικό που με μια απλή εγγραφή χρήστη μπορείτε να αποστείλετε ψηφιακά τα έργα σας και να τα κατοχυρώσετε. Βέβαια αυτό είναι αρκετά επίφοβο διότι κανείς δεν σας διασφαλίζει την εγκυρότητα του συγκεκριμένου ιστοτόπου ούτε και το αν τα ελληνικά δικαστήρια το λαμβάνουν υπόψιν ως επίσημο γεγονός.
Αυτοί ήταν οι δημοφιλέστεροι τρόποι κατοχύρωσης των πνευματικών σας δικαιωμάτων. Βέβαια παλαιότερα υπήρχε η δυνατότητα να καταθέσεις το χειρόγραφό σου στην Εθνική Βιβλιοθήκη (περισσότερο για την κατοχύρωση των βιβλίων) και αυτόματα και εγγυημένα, κατοχύρωνες τα πνευματικά δικαιώματα επί του έργου σου.
Κάποια λαμπρά μυαλά αποφάσισαν πως δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με όλους αυτούς τους νέους και νέες που γράφουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι και ταλαιπωρούν τους υπαλλήλους της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
ΤΕΛΟΣ, όσον αφορά τον όρο πνευματικό δικαίωμα θα πρέπει να ξέρετε τα εξής:
Πνευματικό Δικαίωμα ή Πνευματική Ιδιοκτησία αποκτά ο πνευματικός δημιουργός πάνω στο πρωτότυπο έργο του, που περιλαμβάνει: "... πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά, ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις, με κείμενο ή χωρίς, τα θεατρικά έργα, με μουσική ή χωρίς, οι χορογραφίες και οι παντομίμες, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια, τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα χαρακτικά έργα και οι λιθογραφίες, τα αρχιτεκτονικά έργα, οι φωτογραφίες, τα έργα των εφαρμοσμένων τεχνών, οι εικονογραφήσεις, οι χάρτες, τα τρισδιάστατα έργα που αναφέρονται στη γεωγραφία, την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική ή την επιστήμη." (Νόμος 2121/1993, Άρθρο 2, παράγραφος 1).
Η πνευματική ιδιοκτησία που αποκτά ο δημιουργός πάνω στο έργο του περιλαμβάνει δύο απόλυτα και αποκλειστικά δικαιώματα:
Το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα).
Το δικαίωμα προστασίας του προσωπικού του δεσμού με το έργο (ηθικό δικαίωμα).
Ο πνευματικός δημιουργός έχει τη δυνατότητα από το νόμο να εκχωρήσει / μεταβιβάσει και να αναθέσει τη διαχείριση του περιουσιακού δικαιώματός του σε τρίτους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Το ηθικό δικαίωμα είναι προσωποπαγές και αμεταβίβαστο, παραμένει δε στο δημιουργό ακόμα και μετά τη μεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση ενός μουσικού έργου είναι η άδεια του δημιουργού του.
Αυτή είναι η όλη διαδικασία! Το κατοχυρωμένο έργο σας καλό θα είναι πλέον να το φυλάξετε σε μέρος που κρατάτε το προσωπικό σας αρχείο, μακριά απο μάτια και χέρια τρίτων.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη νομοθεσία που διέπει την πνευματική ιδιοκτησία, θα βρείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο http://www.opi.gr/.
Δείτε ένα σχετικό βίντεο που εξηγεί τα πνευματικά δικαιώματα: