Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας στην Ελλάδα, από πολλούς θεωρείται μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και από άλλους ένας διεθνούς φήμης economist genius professor. Ποιος είναι όμως πραγματικά;
Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για την θέση του προεξάρχοντος του οικονομικού επιτελείου, όπως αρκετοί προδίκαζαν δεν ήταν τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
*γράφει ο Victor Κουμαντάκης
Ο Γιάννης ή Yanis -όπως προτιμά- Βαρουφάκης, είναι ο εκλεκτός για να βγάλει την ελληνική οικονομία από την στενωπό της κρίσης.
Ο ίδιος σε κατά καιρούς συνεντεύξεις του, δηλώνει ότι η κρίση δεν αφορά το χρέος, αλλά είναι μια ευρύτερη κρίση δημοκρατίας. Κάτι δηλαδή σαν ένα είδος φασισμού, οικονομικού φασισμού.
«You can checkout any time you like, but you can never leave!»
Ο ίδιος παρομοίασε την Ελλάδα πρόσφατα με το Hotel California, το φανταστικό ξενοδοχείο του γνωστού τραγουδιού των Eagles, που όταν μπεις δεν μπορείς να αποχωρήσεις, εννοώντας φυσικά την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινό νόμισμα.
Ένας σοφός έλεγε, ότι ο τρόπος που εκφράζεσαι για τους άλλους δεικνύει και τον ίδιο σου τον χαρακτήρα. Κάπως έτσι είναι και η Οικονομολογία για τον Heterodox (Ετερόδοξο) Γιάννη Βαρουφάκη. Κάποτε εισήλθε σε αυτήν και από τότε παραμένει πιστό της μέλος.
Αν νομίζετε πάντως πως πρόκειται για τυχαίο οικονομολόγο ή επιστήμονα της σειράς κάνετε μεγάλο λάθος! Όπως παραδέχεται ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια λόγω της δημοσιότητας που έχουν πάρει οι απόψεις του, έχει αποκτήσει πολλούς φίλους και αρκετούς εχθρούς.
Οι θεωρίες του περί διάσωσης της Ευρωζώνης
Όπως διαφαίνεται από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα πάντα κινούνται βάσει σχεδίου, ενός οργανωμένου πλάνου. Κάπως έτσι έχει εκθέσει τις απόψεις του ο Έλληνας οικονομολόγος και μάλιστα το έχει πράξει επί χάρτου σε 96 σελίδες.
Το «Ευρώ - Μια μετριοπαθής πρόταση» είναι ο τίτλος για το αντίδοτο στην οικονομική αστάθεια που κλόνισε το 2008 την απροετοίμαστη Ευρωζώνη και δημοσιεύθηκε 2 χρόνια αργότερα κατόπιν συνεργασίας μέχρι και ενός πρώην Γάλλου πρωθυπουργού.
Το περιβάλλον γύρω από το οποίο εκτυλίσσεται η συγκεκριμένη πρόταση, έχει να κάνει κυρίως με τα εχέγγυα για την ομαλή και συντεταγμένη λειτουργία του Ευρωπαϊκού συστήματος διακυβέρνησης όπως και η διατήρηση της εκάστοτε εθνικής κυριαρχίας.
Το διακύβευμα, ίσως να είναι ακόμα βέβαια πιο σημαντικό από αυτό που προβλέπει η πρόταση των Βαρουφάκη, Holland και Galbraith. Το να μην μπορεί τελικά να σταθεί το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα στα μέτρα των οραματιστών του.
Μπορεί μια Ηeterodox πρόταση να μας σώσει;
Αναρωτιέστε ήδη όσοι καταφέρατε να διαβάσετε μέχρι εδώ, τι στην ευχή είναι αυτό το Ετερόδοξος, που αναφέρεται κατά κόρον. Η απάντηση είναι απλή! Ίσως είναι τελικά η πηγή της λύσης για την μεγάλη «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια, ετερόδοξοι οικονομολόγοι είναι και οι μετα-Κευνσιανοί και οι Αυστριακοί και οι νευροοικονομολόγοι και οι εξελικτικοί οικονομολόγοι. Δηλαδή επί της ουσίας είναι οι... εναλλακτικής σκέψης οικονομολόγοι.
Ένας από αυτούς βάσει των τοποθετήσεών του, είναι και ο Δρ. Yanis Varoufakis. Ένας εναλλακτικός επιστήμονας στον τομέα του, ένας αριστερός τη σκέψη πραγματιστής οικονομολόγος. Ένας από τους ελάχιστους στο παγκόσμιο στερέωμα.
Σύμφωνα με διεθνείς πηγές, αποτελούν περίπου το 2% της ακαδημαϊκής κοινότητας και το 0,001% της παγκόσμιας οικονομίας. Ενώ κατά καιρούς έχουν προκαλέσει με τις προβλέψεις τους για κρίσεις χρέους σε πολλές περιπτώσεις χωρών με προβλήματα.
Μία από αυτές τις χώρες ήταν και η Ελλάδα. Λίγο πριν το 2008 η ελληνική κρίση είχε προβλεφθεί και μάλιστα οι λεγόμενοι mainstream οικονομολόγοι (το αντίπαλο δέος) ήταν άκρως καθησυχαστικό περί του αντιθέτου. Ιδού τα αποτελέσματα.
Οι ετερόδοξοι απορρίπτουν τα μαθηματικά γιατί θεωρούν ότι οι υποθέσεις και οι αρχικοί όροι κάθε εξίσωσης ουσιαστικά υπαγορεύουν και τα αποτελέσματά της. Αντίθετα, χρησιμοποιούν ασφαλείς τύπους για να αναλύσουν πραγματικά προβλήματα.
Ετεροδοξία όπως λέμε... Αριστερά ή Αριστερή κίνηση με Ετερόδοξα εγχειρήματα;
Τελικά το πρόβλημά μας στην Ελλάδα έγκειται σε μια αριστερή ματιά των πεπραγμένων και αντιμετώπισής τους καταλλήλως ή το αριστερό μοντέλο αναγκάζει αυτομάτως σε μονόπλευρες ενέργειες διαφορετικότητας που οδηγούν σε εναλλακτικές λύσεις;
Η απάντηση στο πια αναμένεται να είναι η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας θα γραφτεί τα επόμενα χρόνια από τους ιστορικούς του μέλλοντος. Μέχρι τότε όμως, οφείλουμε να δοκιμάσουμε κάθε πιθανή ορθόδοξη ή ετερόδοξη πρόταση.
Ουσιαστικά μια ετερόδοξη πρόταση είναι μια στάση που δεν χαρακτηρίζεται ως κοινά αποδεκτή από το σύνολο των «λογικών» και των «προφανών». Οι Έλληνες μάθαμε να αγωνιζόμαστε συχνά against the odds, και τις περισσότερες φορές, βγαίναμε νικητές!
Ποιος ξέρει ίσως αυτή τη φορά η εναλλακτική πρόταση του Υπουργού Βαρουφάκη να μας οδηγήσει σε πιο ασφαλή μονοπάτια. Στο κάτω κάτω της γραφής, μια ολόκληρη γενιά παίζεται, οι οικονομικές παραδοξότητες ίσως να είναι απλά μέρος της λύσης.