Πράσινο τσάι: Ένα superfood που μπαίνει εύκολα σε κάθε ντουλάπι!

Ένα βότανο που σκοπεύει να αλλάξει την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει ήδη συστηθεί στο κοινό αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.



Είχες φανταστεί ποτέ ότι με λίγο νερό και μερικά βότανα θα έλυνες τα προβλήματα της υγείας σου;

Η «θαυματουργή» ρίζα

Το πράσινο και το μαύρο τσάι προέρχονται από το ίδιο φυτό (Camelia sinensis), η μέθοδος παραγωγής τους όμως διαφέρει. Το τεϊόδεντρο είναι ένας αειθαλής θάμνος ή δένδρο, που προέρχεται από το Νότιο Yunnan και την επαρχία Assam της Ινδίας. 

Η Camelia sinensis καλλιεργείται πλέον ευρύτερα κυρίως στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το μαύρο τσάι, που συνηθίζεται ως πρωινό ή απογευματινό ρόφημα, υφίσταται οξείδωση, σε αντίθεση με το πράσινο τσάι που επεξεργάζεται με ελαφρύ ατμό, τα φρεσκοκομμένα φύλλα του στεγνώνουν και τελικά μ’ αυτή τη διαδικασία διατηρούνται άθικτες οι πολυφαινόλες.

Το βότανο του πράσινου τσαγιού περιέχει αρκετά χρήσιμα συστατικά, εκ των οποίων αρκετά παίζουν αποδεδειγμένο ρόλο στο σώμα, ενώ τα υπόλοιπα χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Τα ωφέλη του
Έχει αποδειχθεί ότι το πράσινο τσάι προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, έχει αντιτοξική δράση στο ήπαρ και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. 

Αντιοξειδωτικό 
Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού ενισχύουν την άμυνα των αντιοξειδωτικών συστημάτων και τη δραστηριότητα ορισμένων αντιοξειδωτικών ενζύμων. 

Μελέτες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού απομακρύνουν πιο αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες συγκριτικά με τις βιταμίνες C και Ε. 

Το πράσινο τσάι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προστασία του γαστρεντερικού συστήματος από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. 

Αντικαρκινικό
Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού προστατεύει από την ανάπτυξη όγκων διότι καταστέλλει τις επιβλαβείς καρκινογόνες ουσίες και νιτροζαμίνες, που είναι μεταλλαξιογόνες. 

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι το πράσινο τσάι δρα αποτελεσματικά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που οφείλονται στη UV. 

Ασθένειες της Καρδιάς 
Έχει αποδειχθεί ότι το πράσινο τσάι μειώνει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στον ορό του αίματος χωρίς να αλλοιώνει τη χοληστερόλη HDL. Επίσης, μπορεί να προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις. 

Αντιφλεγμονώδες 
Το πράσινο τσάι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.


Η ουσία και το μυστικό της «αιώνιας» ζωής!

Έχει αποδειχθεί ότι η κατεχίνη EGCG (epiallocatechin-3-gallate), που είναι ο κύριος μεσολαβητής του πράσινου τσαγιού, έχει αντικαρκινογόνες ιδιότητες.

Σε μια μελέτη που εξετάστηκαν οι επιδράσεις του πράσινου τσαγιού και της EGCG σε δύο σειρές καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών, παρατηρήθηκε ότι η EGCG καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών και προκαλεί απόπτωση (κυτταρικός θάνατος). 

Επίσης, η θεραπεία με πράσινο τσάι ή με EGCG μειώνει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και τη διήθηση. Η ανάπτυξη του όγκου μειώθηκε σημαντικά μετά τη δια του στόματος χορήγηση πράσινου τσαγιού. 

Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια καινοτόμο άποψη για το μηχανισμό δράσης με τον οποίο η EGCG καταστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου των ωοθηκών, προτείνοντας ότι η EGCG μπορεί να φανεί χρήσιμη στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών.

Λύση κατά της ακμής

Το πράσινο τσάι αποδείχτηκε μέχρι σήμερα ότι έχει ιδιότητες που καταπολεμούν τα βακτηρίδια, μειώνουν τη φλεγμονή και που τροποποιούν την ορμονική δραστηριότητα.

Ερευνητές από τις Φιλιππίνες δοκίμασαν σε μια κλινική μελέτη την αποτελεσματικότητα μια κρέμας που είχε σαν ενεργή βάση 3% πράσινο τσάι. 

Σύγκριναν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της κρέμας αυτής μαζί με εκείνα μιας κρέμας με βάση 4% της ουσίας benzoyl peroxide. Η κρέμα αυτή θεωρείται σαν μια από τις καλύτερες θεραπείες που υπάρχουν σήμερα για την ακμή.

Στην έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, έλαβαν μέρος 108 άτομα. 

Με βάση μια τυχαία κατανομή, οι μισοί περίπου ασθενείς ελάμβαναν την κρέμα με 3% πράσινο τσάι ενώ οι υπόλοιποι έπαιρναν την κρέμα με βάση 4% της ουσίας benzoyl peroxide. Η διάρκεια της εφαρμογής της κρέμας και στις δύο περιπτώσεις ήταν 12 εβδομάδες.

Οι ασθενείς και οι γιατροί που αξιολογούσαν την εξέλιξη της ασθένειας δεν γνώριζαν πια από τις δύο θεραπείες έπαιρνε ένας συγκεκριμένος ασθενής. Η αξιολόγηση γινόταν και με τη λήψη φωτογραφιών.

Φυσικό αδυνάτισμα... 7 φορές πιο γρήγορα

Για τα άτομα που βασίζονται περισσότερο στην επιστήμη, πιστεύεται ότι οι κατεχίνες και η καφεΐνη στο πράσινο τσάι αναστέλλουν διάφορα βασικά ένζυμα που σχετίζονται με την οξείδωση των λιπών και την κατανάλωση ενέργειας. 

Οι κατεχίνες είναι γνωστό ότι αναστέλλουν τη δράση της κατεχολ-Ο-μεθυλοτρανσφεράσης και η καφεΐνη αναστέλλει την φωσφοδιεστεράση, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα της νοραδρεναλίνης και της κυκλικής ΑΜΡ (cAMP) που κυκλοφορεί γύρω από το σώμα. 

Οι δύο αυτές ενώσεις είναι γνωστές ότι βοηθούν την αύξηση του μεταβολισμού μέσω της θερμογένεσης και της οξείδωσης  του λίπους. Επιπλέον, οι κατεχίνες αυξάνουν την ποσότητα της ευαίσθητης ορμόνης λιπάσης η οποία αυξάνει την καύση λίπους, ενώ παράλληλα μειώνει τη δραστικότητα της παγκρεατικής και γαστρικής λιπάσης η οποία μειώνει την απορρόφηση του λίπους. 

Μαζί με κάποιες άλλες βασικές αντιδράσεις, φαίνεται ότι οι κατεχίνες μαζί με την καφεΐνη έχουν μια ποικιλία μηχανισμών με τους οποίους μας βοηθούν να χάσουμε βάρος και λίπος.

Πράσινο τσάι και καφεΐνη για απώλεια βάρους

Έρευνα διαπίστωσε ότι φαίνεται να υπάρχει μια σχέση δόσης-αντίδρασης της κατανάλωσης κατεχινών και καφεΐνης για την θερμογένεση και την καύση λίπους. 

Με άλλα λόγια, η ποσότητα των κατεχινών και της καφεΐνης που καταναλώνετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπολογίσει ακριβώς πόση επιπλέον ενέργεια και λίπος καίτε.

Το μέλλον της καλής υγείας

Το πράσινο τσάι υπάρχει για πάνω από 4000 χρόνια και η δημοτικότητά του έχει ανεβεί στα ύψη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

Με μια ολόκληρη σειρά από οφέλη που είναι ήδη γνωστά και πολλά άλλα που ανακαλύπτονται σε ετήσια βάση, δεν υπάρχει μια καλύτερη στιγμή για να σηκωθείτε και να ετοιμάσετε στον εαυτό σας ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού. 

Άλλωστε, πρέπει να υπάρχει λόγος για τον οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε κατανάλωση ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό.