Μέσα στα 5 κορυφαία προβλήματα της εποχής μας είναι αυτό της ανεργίας. Οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα σπανίζουν, οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και η μάχη για αυτές θα κριθεί στις λεπτομέρειες! Μία από τις σημαντικότερες λεπτομέρειες στην εργασιακή αρένα είναι ένα καλό βιογραφικό σημείωμα.
Το σωστό βιογραφικό σημείωμα στην ουσία, είναι το εισιτήριο για τη συνέντευξη με τον επικείμενο εργοδότη.
Παρακάτω παραθέτουμε το Νούμερο 1 οδηγό για το βιογραφικό σημείωμα, κατόπιν εκτεταμένης δημοσιογραφικής έρευνας, τον οποίο φυσικά μπορείτε να τον κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να βάλετε τα δικά σας στοιχεία, εύκολα και χωρίς κόπο.
Ορίστε ορισμένες φωτογραφίες (παραλλαγμένες) από το πρότυπο βιογραφικό που σας προτείνουμε:
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Να γνωρίζεις με σιγουριά τα προσόντα σου και να έχεις αποδείξεις γι’ αυτά. Η καταγραφή των προσόντων στο βιογραφικό πρέπει να γίνεται με σαφήνεια. Η λίστα αυτή χρειάζεται μια συνεχή ανανέωση εφόσον αποκτάς καινούργια προσόντα που θα άξιζε να αναφερθούν.
Να είναι σίγουρος/η ότι έχεις τα κατάλληλα προσόντα για τον τομέα που σε ενδιαφέρει.
Μερικά σημεία στο βιογραφικό σου σημείωμα θα πρέπει να τονιστούν ιδιαίτερα. Φρόντισε ώστε τα σημεία που θα τονίσεις να είναι αυτά που ενδιαφέρουν τον μέλλοντα εργοδότη σου. Π.χ. για μια θέση σε ένα λογιστήριο πρέπει να δώσεις έμφαση στις οικονομικές σπουδές σου ή στο γεγονός ότι έχεις σχετική εμπειρία.
Είναι σφάλμα να δίνονται λανθασμένες πληροφορίες σε ένα βιογραφικό σημείωμα, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να αποκαλυφθούν (με ένα τηλεφώνημα εξακρίβωσης, μια τυχαία συνάντηση…). Τα άτομα που κάνουν επιλογή προσωπικού είναι πολύ συχνά ειδικοί και αναγνωρίζουν γρήγορα παρόμοιες τακτικές. Δεν χρειάζεται να λέει κανείς ψέματα ούτε να μειώνει τον εαυτό του. Μπορεί όμως να παραλείψει πληροφορίες που δεν έχουν άμεση σχέση με την διεκδικούμενη θέση εργασίας και πιθανόν να τον βλάπτουν.
Τι πρέπει να αποφύγετε
- Μην εμπλουτίζετε το βιογραφικό σας σημείωμα με καλλιτεχνήματα - οι περισσότεροι εργοδότες επιθυμούν παραδοσιακά βιογραφικά.
- Μη χρησιμοποιείτε άστοχες και περιττές εκφράσεις (π.χ. «τα καθήκοντά μου περιελάμβαναν»).
- Μην αντιγράψετε απλά το βιογραφικό σημείωμα κάποιου άλλου.
- Μην περιλάβετε ψευδή στοιχεία. Να είστε ειλικρινείς στις αναφορές για τον εαυτό σας.
- Μη στέλνετε διορθωμένες φωτοτυπίες. Πάντα εκτυπώνετε ένα καινούριο βιογραφικό.
- Μην υπογράφετε το βιογραφικό σας σημείωμα.
- Μη βάζετε προσωπική φωτογραφία, παρά μόνο εφόσον ζητείται από την αγγελία.
- Μη χρησιμοποιείτε προσωπικές αντωνυμίες (π.χ. «εγώ εργάστηκα στην εταιρεία κτλ.»).
- Αποφύγετε τα πολλά σημεία στίξης και τα άρθρα (π.χ. ο, η, το), εφόσον είναι εφικτό.
- Μη χρησιμοποιείτε συντομογραφίες λέξεων ή αρχικά, αν δεν είναι καθιερωμένα.
- ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ, οπωσδήποτε τη κατηγορία "Χόμπυ - Άλλες δραστηριότητες". Είναι πλέον ξεπερασμένη, απαρχαιωμένη και δεν ενδιαφέρει κανέναν εργοδότη.
- Φροντίστε να είναι προσεγμένο, επαγγελματικό και ευανάγνωστο στη μορφή του.
- Φροντίστε να είναι πλήρες, σαφές και κατατοπιστικό ως προς το περιεχόμενό του.
- Συντάξτε το στα αγγλικά εάν απαντάτε σε αγγελία γραμμένη στα αγγλικά ή εάν το στέλνετε σε πολυεθνική εταιρεία. Αλλιώς, συντάξτε το στην ελληνική γλώσσα.
- Δομήστε και οργανώστε τις πληροφορίες σε λογική σειρά και σε ενότητες, διευκολύνοντας τον αναγνώστη να εντοπίσει τα σημεία που τον ενδιαφέρουν.
- Οι πληροφορίες θα πρέπει να περιγράφονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη και πηγαίνοντας προς τα πίσω.
- Αποφύγετε την υπερβολική χρήση έντονων, πλάγιων, κεφαλαίων ή υπογραμμισμένων γραμμάτων.
- Αναφέρετε μόνο στοιχεία και πληροφορίες που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
- Η έκταση του βιογραφικού σημειώματος να μην ξεπερνά τις δύο σελίδες.
- Προσαρμόστε το βιογραφικό σας σημείωμα, έτσι ώστε να ανταποκριθείτε καλύτερα στις απαιτήσεις της αγγελίας ή της εταιρείας στην οποία απευθύνεστε.
- Ανανεώνετε συστηματικά το βιογραφικό σας σημείωμα με όποια νέα στοιχεία προκύπτουν με την πάροδο του χρόνου.
Κατεβάστε το αρχείο από εδώ: http://www.megaupload.com/?d=3LY37A7T